Απολογισμός 1ης Ανοιχτής Εκδήλωσης για το ΣΒΑΚ Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη

image-3

Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Νίκαιας η πρώτη Ανοιχτή Εκδήλωση Ενημέρωσης και Διαβούλευσης με πολίτες και εκπροσώπους τοπικών φορέων, στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για το Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Παρευρέθηκαν στελέχη της δημοτικής αρχής και άλλων παρατάξεων, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι σχολείων, συλλόγου ΑμεΑ και του εμπορικού συλλόγου, αλλά και απλοί πολίτες, που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετείχαν στη συζήτηση.

Σκοπός της Εκδήλωσης

Σε πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά ζητήματα, όπως αυτό της αστικής κινητικότητας, είναι πολύ σημαντική η καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών και η κατανόηση της οπτικής του καθενός, για τη συνδιαμόρφωση μιας πλήρους εικόνας των προκλήσεων και των ευκαιριών στις οποίες καλείται να δώσει απαντήσεις το ΣΒΑΚ του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Οι κύριοι στόχοι της πρώτης ανοιχτής διαβούλευσης ήταν:

 1. Να ενημερωθούν οι πολίτες, μέσα από παρουσιάσεις των αναδόχων του έργου, σχετικά με το τι είναι και τι περιλαμβάνει ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) καθώς και ποια οφέλη μπορεί να επιφέρει στην πόλη αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.
 2. Να παρουσιαστούν συνοπτικά οι έως τώρα δράσεις της ομάδας έργου του ΣΒΑΚ.
 3. Να καταγραφούν οι ανάγκες των πολιτών και των φορέων, καθώς και ευκαιρίες που παρουσιάζει ο Δήμος, δηλαδή θετικά σημεία και χαρακτηριστικά της πόλης τα οποία αξίζει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο.

Εκτός των παραπάνω, στόχος, επίσης, ήταν η ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των φορέων και της ομάδας εκπόνησης του ΣΒΑΚ. Η δημιουργία ενός «τόπου συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων» μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων, ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται ένα κοινό επίπεδο κατανόησης της κατάστασης.

Παρουσιάσεις

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των συμμετεχόντων από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ακολούθησε παρουσίαση από τον Υπεύθυνο Διαβούλευσης, και Μέλος της Σύμπραξης Εκτέλεσης του Έργου, κ. Κοσμά Αναγνωστόπουλο (Συγκοινωνιολόγος-Πολεοδόμος MSc, Συντονιστής Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus). Ο κ. Αναγνωστόπουλος παρουσίασε τη μεθοδολογία επικοινωνίας και διαβούλευσης του έργου, μέρος της οποίας είναι και οι 4 Ανοιχτές Διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες φάσεις του έργου.

Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος της Σύμπραξης Αναδόχων, κ. Θεόδωρος Μαυρογεώργης (Συγκοινωνιολόγος MSc, εκπρόσωπος MSM Consulting), εστίασε στο τι είναι το ΣΒΑΚ και γιατί χρειάζεται η εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου για το Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ:

Παρουσίαση Κοσμά Αναγνωστόπουλου

LoaderLoading...
EAD LogoTaking too long?

Reload Reload document
|Open Open in new tab

Download

Παρουσίαση Θεόδωρου Μαυρογεώργη

LoaderLoading...
EAD LogoTaking too long?

Reload Reload document
|Open Open in new tab

Download

Μετά τις παρουσιάσεις του 1ου μέρους της εκδήλωσης ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, όπως και μια ενδεικτική δράση συμμετοχικού σχεδιασμού, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να παραμένει και να συμμετέχει ενεργά. Στόχος ήταν να ακουστεί και να καταγραφεί η εμπειρία και η γνώμη πολιτών και τοπικών φορέων σχετικά με το πώς βιώνουν την καθημερινότητα στην πόλη, εστιάζοντας στο ζήτημα της κινητικότητας και της προσβασιμότητας. Το συντονισμό της δράσης ανέλαβε η Εύα Φιλανθρωποπούλου από τον οργανισμό Συνηχήσεις, υπεύθυνη δράσεων συμμετοχικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Αποτελέσματα 1ης Ανοιχτής Διαβούλευσης

Κατά το 2ο μέρος της εκδήλωσης -και αφού έγινε μια εισαγωγή από την Εύα Φιλανθρωποπούλου σχετικά με τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών και φορέων στον σχεδιασμό του έργου, τις συλλογικές ανάγκες που καλύπτονται και τις αξίες που ενισχύονται μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, όπως ο σεβασμός και η συμπερίληψη- οι συμμετέχοντες κι συμμετέχουσες πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν σε καίρια ζητήματα όπως:

 • ο σεβασμός των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και η συμπερίληψη των αναγκών τους στον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου
 • η εκπαίδευση των πολιτών ως προς την έννοια της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ξεκινώντας από τα σχολεία
 • η ανάληψη από όλους των ευθυνών τους ως προς τη σχέση τους με το δημόσιο χώρο και τη συνύπαρξη σε αυτόν

Κατά την διάρκεια του γόνιμου αυτού διαλόγου, οι συμμετέχοντες-ουσες κατέγραψαν σημεία της πόλης που είναι είτε δυσπρόσιτα, είτε προσβάσιμα για αυτούς.

Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά αυτά που καταγράφηκαν από τους πολίτες και τους/τις εκπρόσωπους φορέων:

Δυσπρόσιτα σημεία, προκλήσεις, αδύναμα σημεία

 • Γρηγορίου Λαμπράκη (πεζοδρόμια), κατάληψη από εκθέσεις αυτοκινήτων με αποτέλεσμα την προβληματική διέλευση των πεζών
 • Τα νέα πεζοδρόμια που κατασκεύασε η Αττικό Μετρό πέριξ της στάσης μετρό Νίκαια καταλήγουν σε κάγκελα χωρίς ράμπες για ΑΜΕΑ
 • Μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι εμποδίζονται από μεταφορικές, όπως οδός Αγ. Άννης, Φλέμινγκ, Θες/νίκης κ.α.
 • Στενά πεζοδρόμια
 • Μικρά πάρκα, έλλειψη χώρων αθλοπαιδιών
 • Ελλιπείς θέσεις στάθμευσης και δυσκολία πρόσβασης μπροστά σε νοσοκομείο και δημόσιες υπηρεσίες

Σημεία της πόλης που συμβάλλουν θετικά στη βιώσιμη κινητικότητα

 • Τα πάρκα και άλση (πάρκο Μπιχάκη, πάρκο Δεξαμενής, άλσος Βώκου).
 • Οι πλατείες κι οι πεζόδρομοι(πχ πεζόδρομος Π.Τσαλδάρη), με την προϋπόθεση ότι είναι προσβάσιμοι από Άτομα Μειωμένης Κινητικότητας (ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα κινητικά προβλήματα, γονείς με παιδιά σε μικρή ηλικία)
 • Οι χώροι πολιτισμού και παιδείας, το δημοτικό κηποθέατρο, το Κατράκειο, ο πολυχώρος μηχανικής καλλιέργειας.
 • Η δημιουργία σταθμού του Μετρό, αλλά και η διαμόρφωση των πέριξ δρόμων για την προσβασιμότητα που εξασφαλίζουν σε άτομα μειωμένης κινητικότητας

Με τον τρόπο αυτό, αναδείχθηκαν ευκαιρίες για ενδιαφέρουσες συμπράξεις μεταξύ της ομάδας έργου του ΣΒΑΚ και φορέων ή ομάδων της κοινωνίας των πολιτών που θα επιδιωχθούν στην πορεία του έργου.

Επόμενα Βήματα

Τα σημεία και τα συσχετιζόμενα με αυτά προβλήματα, όπως και οι ευκαιρίες που αναδείχθηκαν από τους κατοίκους στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω το έργο της ομάδας εργασίας του ΣΒΑΚ προκειμένου να προταθούν αποτελεσματικές και κοινά αποδεκτές λύσεις.

Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης και φυσικά όλους όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση.

Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα στάδια του έργου και τις ανοιχτές διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε μέχρι 30/10 το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε εδώ!

https://nikaia-rentis.sump.gr/nea/erotimatologio-katoikon-nikaias-ag-i-renti/

Κατάλογος φορέων και κοινωνικών ομάδων που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση

 1. Δημοτική Αρχή Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη
 2. Στελέχη της Ομάδας Εργασίας ΣΒΑΚ του Δήμου
 3. Εκπρόσωπος «Δημοκρατικής Συνεργασίας»
 4. Άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
 5. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας
 6. Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας
 7. Προισταμένη 8ου Νηπιαγωγείου Νίκαιας
 8. Εκπρόσωπος 12ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας
 9. Εκπρόσωπος 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας
 10. Σύλλογος Γονέων 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας
 11. Δ.Σ Γενικός Γιατρός κι εκπρόσωπος ομάδας ΑΜΕΑ
 12. Άλλοι επαγγελματίες και κάτοικοι

Για περαιτέρω ενημέρωση και επικοινωνία

Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω:

Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με το ΣΒΑΚ μπορείτε να αποστείλετε email στο nikaia.rentis.sump@gmail.com ή να καλέσετε στο τηλ. 210 7710979.

Υπεύθυνος Διαβούλευσης: Κοσμάς Αναγνωστόπουλος